ZRCADLO FILOZOFIE

>> pondělí 27. září 2010

Skutečnost a její zrcadlový odraz
FILOZOFIE A ČTYŘI STRANY PYRAMIDY
Starodávná učení přirovnávala Kulturu k pyramidě, jejíž čtvercovou základnu tvořila minulost lidstva neboli jeho tradice. Ta měla být oporou čtyř stran, které směřovaly ke stejnému vrcholu, po jehož dosažení člověk odhalil nejvyšší bod sebe sama, dokázal povznést své vědomí nad pochybnosti, slabosti a strachy svého nitra, a získal tak dokonalý přehled o svém „okolí“. Pohled, který se před ním otevřel, mu ukázal všechny čtyři strany a jejich skutečnou dimenzi.
Jaké jsou čtyři strany pyramidy nebo kultury, které vytvářejí společnost?
Jednou z nich je Věda, jež je především ve službě lidstva, nikoli těch, kteří ji nejlépe platí. Věda humanistická, která nepopírá zákony Universa a nesnaží se ovládnout přírodu ani člověka, jenž je její součástí, nýbrž žít s nimi v souladu, podporovat jejich důstojnost a čistotu na kterékoliv úrovni.
Následuje strana, kterou známe pod názvem Náboženství. Strana, kterou všichni potřebujeme pro uskutečnění svého vnitřního života a která nám dává odpovědi na otázky: odkud jsme přišli, proč žijeme a kam směřujeme. To neznamená, že nutně musíme být určitého vyznání, ale že cítíme potřebu duchovně se uskutečňovat. Je to Náboženství zbavené fanatické nenávisti, která vyvolává „svaté války“ a odsuzuje všechny „pohany“, kteří myslí jinak. Náboženství, jež podporuje skutečnou lásku k bližnímu schopnou pochopit, že existují tisíce náboženských forem, do nichž lze zahalit jednu a tutéž pravdu, a že tyto formy se liší vnějškem, nikoliv podstatou a svým obsahem – stejně jako se svými šaty liší obyvatel polární oblasti od obyvatele oblasti rovníku. Náboženství, které se bude snažit zbavit člověka „duchovního rasismu“ a umožnit mu pochopit „Mystérium Boha“ obsažené ve skutečné víře každého jednotlivce.
Další stranou je Umění. Mělo by být „Zlatým mostem“ spojujícím člověka s archetypy Krásy, které nám zpřístupňují Múzy. Opravdový umělec se stává „knězem“, jenž se svým dílem snaží vyjádřit to nejlepší, co v něm existuje. Opravdové umělecké dílo nepotřebuje „překladatele“, neboť ho cítí a chápe každý člověk bez ohledu na svůj původ a vzdělání. Je harmonické, povzbuzující, vyjadřuje krásu a probouzí v člověku touhu, aby sám směřoval k tomu, co je v něm nejvznešenější.
A konečně poslední strana, s níž se všichni každodenně setkáváme a již prožíváme: Politika. O ní Platón říká, že je Uměním a Vědou zároveň, neboť oba tyto faktory jsou nezbytné k tomu, aby individuum, společnost a stát dosáhly harmonického života a postupovaly po cestě evoluce. Politik je umělec, jenž svým posláním ztvárňuje život všech tří složek, a k tomu potřebuje tu „nejlepší vědu“, které se říká Moudrost.
A přestože strany jsou čtyři a každá z nich zdánlivě směřuje jinam, mohou být vzájemně uvedeny do souvislosti prostřednictvím filozofie. Tato vznešená věda, která je „Láskou k Moudrosti“, jež se nachází na vrcholu, spojuje čtyři strany pyramidy a vysvětluje veškerá nedorozumění, která by je mohla přivést do rozporu.
Toto jsou čtyři strany pyramidy, po kterých kráčíme v našem každodenním životě. Někdo rychleji, někdo pomaleji, ale důležité je, že jednoho dne za pomoci filozofie dosáhneme vrcholu.

Read more...

HLAS TICHA

>> sobota 25. září 2010

TYTO pokyny jsou pro ty, kteří si nejsou vědomi nebezpečí nižších IDDHI.
Ten, kdo chce slyšet hlas Nada „Bezezvučný zvuk“, a chce jej pochopit, musí poznat povahu Dharany.
Když se stal lhostejným k objektům vnímání, musí učedník vyhledat Krále smyslů, Stvořitele myšlení, toho, jenž probouzí iluzi.
Mysl jest velkým Hubitelem Skutečnosti.
Nechť Učedník Hubitele zničí.
Neboť:
Když se mu jeho vlastní forma zdá neskutečnou, jako se při probouzení zdají neskutečnými formy viděné ve snu;
Když přestane slyšet nesčetné hlasy, tehdy může rozeznat JEDNO – vnitřní zvuk, který zabíjí vnější.
Tehdy, pouze tehdy a ne dříve, opustí oblast Asatu, toho falešného, aby vstoupil do královtství Satu, toho pravdivého.
Dříve, než dokáže duše vidět, musí uskutečnit vnitřní Soulad a hmotné oči musí být slepé ke každé iluzi.
Dříve, než duše dokáže slyšet, je třeba, aby se člověk stal hluchým jak k řevu, tak k šumu, jak ke křiku vzteklých slonů, také ke sladkému bzučení zlaté svatojánské mušky.
Dříve, než bude duše schopna pochopit a vzpomenout si, musí být sjednocena s Tichým Mluvčím, jako je forma, do které bude modelována hlína, sjednocena s hrnčířovou myslí.
Protože tehdy duše uslyší a vzpomene si.
A pak k jejímu vnitřnímu sluchu promluví HLAS TICHA…

Read more...

EGYPT: PŘÍRUČKA SYMBOLISMU A ARCHEOLOGIE

>> pátek 17. září 2010

Ó! Slepá duše!
Chop se pochodně mystérií
a v pozemské noci
odhalíš svého Zářivého Dvojníka,
svou nebeskou duši.

Následuj Božského Průvodce
a ať je On tvým géniem,
neboť On má klíč ke tvým životům
minulým i budoucím.

Naslouchejte ve svém nitru
a pohleďte na nekonečno
Prostoru a Času.

Tak se naslouchá písni hvězd,
hlasu čísel,
harmonii sfér.

Každé Slunce
je myšlenkou Boha a každá planeta
je formou této myšlenky.

Poznat Božskou myšlenku,
ó Duše!
Je důvodem, pro který sestupujete
a namáhavě stoupáte
cestou Nebes.

Co dělají hvězdy?
Co říkají čísla?
Co zobrazují sféry?

Ó Duše, zbloudilé či zachráněné!
Mluvte,
zpívejte,
vytyčte svůj osud.

Hermes Trismegistos

Read more...

AZTÉCKÝ KALENDÁŘ

>> pondělí 13. září 2010

Výzva otce k synovi při jeho vstupu do Calmecacu:
„Ten, kdo je s tebou v tvé blízkosti, tě zde zanechá. A je zde tvůj otec a tvá matka, jejichž prostřednictvím jsi přišel na svět. A i když jsi vzešel z obou, otci náleží mnohem více dát ti radu a otevřít ti oči, odkrýt uši. Ve tvých rukou a ve tvých ústech je studená a horká voda. Teď dobře poslouchej a dávej pozor. Jsi nezralý a já tě zasvěcuji calmecacu, já otec i já matka tě odevzdáváme. Tady budeš muset zametat a přijmout zametání z lásky ke Quetzalcoatlovi. Tvůj otec a tvá matka tě odevzdávají a předkládají tě jako obětní dar tomuto místu, které je teď tvým. Jsi jeho vlastnictví, jsi jeho získaná věc. Teď mne poslouchej, můj synu, můj milovaný, můj nehte a můj vlase, nejmenší z mých synů. Přišel jsi na svět, narodil ses na zemi, poslal tě sem náš Pán, ale nebudeš takový, jakým jsi byl, když jsi přišel sem, nemůžeš napřáhnout paže ani nastavit ruce, aby ses bránil. Odvahu ti dala tvá matka, která se pro tebe trápila, unavila a vyčerpala. Pro tebe přerušovala svůj spánek a čistila tvé nečistoty. A krmila tě mlékem ze svých prsů. Ale trochu jsi vyrostl a chceš prozkoumat všechny strany. Chceš se přemístit kamkoli. Prohlédni si tedy místo, kterému tě zasvětili tvoje matka a tvůj otec, mezi listiny a kadidlo. Je to calmecac, dům pláče, dům slz, dům strohosti. Tam, kde se kovají skvosty, tam, kde květiny otvírají své první květy. Kde jsou vrtány smaragdy, jako květiny, které dávají barvu a vůni. Tam náš Pán brousí a připravuje své prince, jako jiný zpracovává peří quetzala nebo vytváří náhrdelník bohatě zdobený. Zde se dává přízeň a vybírají se muži, kteří mají prožít vše…“

 

Read more...

Blogger

Gloria

Datum

11.01.2010