>> čtvrtek 12. července 2012

Ze života filozofů: Pythagoras 

Jméno tohoto velkého filozofa je ve skutečnosti přezdívka, která znamená “Oltář Pýthie” nebo také “Ten, který byl předpovězen Pýthií”, a rozhodla se mu ho dát jeho matka Parthenis na základě věštby, kterou v době těhotenství vyslechla, a která obsahovala až neuvěřitelné věci o jeho nadání, inteligenci a schopnosti změnit svět. Vzhledem k odkazu tohoto velkého učence se zdá být předpověď pravdivá, ačkoliv díky své skromnosti prý Pythagoras poprvé použil slovo filozof, když tvrdil, že on není moudrý (sofos), ale je pouze milovníkem moudrosti (philo-sofos).

Přesný rok jeho narození na ostrově Sámos není znám, ale předpokládá se mezi lety 570 a 560 př.n.l. Na cestě za poznáním se setkal s moudrostí Egypta, kde pobýval prý asi 20 let. Osud jej ale podle pravděpodobných historických zdrojů zavál i do Persie, Mezopotámie, Fénicie a na Krétu. A protože jeho touha po poznání byla nezměrná, nepřekvapí, že všude, kde se vyskytoval, nalezl učitele, kteří mu předávali tradiční moudrost. Prvním z nich byl prý již v dětství Pherecydos, který vycházel z Chaldejsko-Babylónské tradice a zasvěcoval malého Pythagoru do základů matematiky a astronomie. Po smrti Pherecyda byl v Egyptě doporučen k faraonovi Ahmosovi, který mu zpřístupnil vzdělání v Heliopoli a Memphisu, kde se kromě jiného seznámil s významem hieroglyfů. V případě Persie se hovoří o jeho kontaktu s mágem Saratem, který navazoval na učení Zoroastrovy školy. Na Krétě, která byla zřejmě jeho poslední zastávkou před návratem do Sámosu, prý obdržel zasvěcení od kněžích Daktylů, což byl prastarý mýtický národ. A musíme zmínit i dva významné iónské učitele, kteří Pythagoru poučovali: Tháleta z Milétu a Anaxagoru. Když se vrátil do Sámu, založil svou první školu. V odlehlých místech poučoval své žáky o hlubokých učeních, se kterými se setkal, a vedl s nimi dialogy týkající se filozofie a politiky.

Ve věku 40 let byl donucen se přestěhovat do jižní Itálie do Krotonu, odkud se povědomí o jeho schopnostech rychle rozšiřovalo, a stal se uznávanou a významnou osobou v rámci celého Velkého Řecka. Pythagorova škola, jejíž původ není zcela jasný stejně jako Pythagorův život, měla v této oblasti mnoho center a o přijetí do této školy usilovalo mnoho adeptů. Ne všichni však uspěli. Despotický Kylon z Krotonu byl také jedním z odmítnutých a hnán svou ješitností a závistí šířil o Pythagorovi pomluvy a lži. Nakonec zosnoval spiknutí, při kterém byl v domě, kde se Pythagorejci scházeli, založen požár a většina jich uhořela. Pythagoras prý nebyl v té době v Krotonu, ale už nikdy neměl možnost obnovit pověst své Školy, a po létech pronásledování nakonec umírá v ústraní v Metapontu.
Matematika byla pro Pythagoru zjevně ideálním prostředkem k vyjádření jeho konceptu učení vycházejícího z věčných pravd. Umožňovala mu popsat základní charakteristiky sil v přírodě, jako je rovnost, rozdílnost, proměnlivost, apod. Použití čísel (základních elementů kreace) a vztahů mezi nimi vedlo Pythagoru k definici “dokonalého čísla” – dekády, zobrazované v podobě Tetraktisu, která se projevuje jako Harmonie. Tu vnímal i ve vesmíru, kdy zkoumal rytmy a pohyby nebeských těles a hovořil o tzv. „hudbě sfér”, která dokáže očistit duše pomocí hudby. Harmonii tak vnímal jako spojení vesmírného a mravního řádu.

Velký význam přikládal skutečnému přátelství a soužití a mluvil rovněž o důležitosti cvičení paměti. Mnoho praktických rad, které v tomto směru předával svým žákům, bylo později sepsáno v textu s názvem „Zlaté verše”. I Platón ve svém díle často zmiňoval hnutí Pythagorejců, především jejich příkladný způsob života, a když se prý dozvěděl, že Pythagorova dcera zachránila několik rukopisů svého otce, prohlásil, že je koupí za jakoukoliv cenu.
Pro nás může být užitečná Pythagorova odpověď na otázku jednoho ze svých žáků, jakým způsobem si má nejlépe uspořádat svůj život. Pythagoras odpověděl: „Pokaždé, když odcházíš večer domů, zeptej se sebe samého: V čem jsem dnes chyboval? Co jsem dobrého vykonal? Jaký úkol jsem nesplnil? Tak budeš vždy vědět, co jsi dokázal dnes a co máš dokázat zítra.”

Ing. Ondřej Aksamít

Read more...

Blogger

Gloria

Datum

11.01.2010