>> úterý 28. srpna 2012

Ze života filosofů: Buddha a princ

Jistý princ toužil po tom, aby ho Buddha učil. Okázale přijel s bohatým průvodem a přepychově oblečený s mnoha dary předstoupil před učitele s žádostí, aby ho přijal za svého učedníka. Buddha mu řekl, že ještě není připraven, ať přijde za nějaký čas. Princ pochopil, že musí projevit více skromnosti. Příště předstoupil před Buddhu sám, ale stále měl drahé oblečení a šperky. I nyní mu Buddha řekl, že ještě není připraven. Po čase přišel princ velmi skromně oblečený, poklekl před učitelem a velmi pokorně žádal o přijetí. Buddha svolil, že prince bude učit, a řekl mu ať vyčká na jeho návštěvu, kterou vykoná v následujícím roce. Rok uplynul a zklamaný a trochu rozhněvaný princ vyhledal Buddhu. Vyčetl mu, že nesplnil své slovo a nenavštívil ho. Buddha mu odpověděl: "Princi, vzpomínáš si na starého žebráka, kterého jsi, když ti vstoupil do cesty při slavnostním průvodu, odkopl? To jsem byl já." Princ pochopil, že musí ujít ještě dlouhou cestu a vykonat mnoho práce na sobě samém, než ho Buddha přijme za učedníka.

Read more...

>> středa 22. srpna 2012

Podobenství o moudrosti

Jeden císař hledal nejmoudřejšího muže, aby ho mohl jmenovat svým rádcem. Po náročných zkouškách a úkolech zůstali tři muži. Císař jim řekl: „Před vámi stojí poslední překážka. Budete v zavřené místnosti, dveře budou opatřené pevným a složitým zámkem. Kdo se první dostane ven, stane se mým rádcem.“
Dva z mužů se pustili do složitých výpočtů, sestavovali grafy, psali sloupce čísel. Občas se podívali na dveře a s povzdechem se vrátili k práci.
Třetí muž chvíli přemýšlel. Náhle se zvedl, vzal za kliku. Dveře se otevřely a on vyšel ven.

Read more...

>> úterý 7. srpna 2012

Podobenství: Může zemřít Láska?

Byl to nejhorší den v dějinách světa, když Nenávist, která je králem všech zlých citů a největších neřestí, svolala naléhavou poradu.
Všechny temné city světa a nejzvrácenější touhy z lidského srdce přispěchaly zvědavě na poradu, aby se dozvěděly její důvod.
Když se všichni usadili, promluvila Nenávist a řekla: „Svolala jsem vás zde, protože chci někoho zabít“.
Přítomní se tomu moc nedivili, neboť mluvila Nenávist, a ta vždy chtěla někoho zabít. Chci, abyste zabili Lásku“, řekla.

Mnozí se zle zašklebili, protože to bylo všem po chuti. První dobrovolník byl Špatný Charakter, který řekl: „Půjdu já a ujišťuji vás, že do roka bude Láska mrtvá, neboť vyvolám takový svár, že to nevydrží“.
Po roce se znovu sešli, ale když si poslechli zprávu Špatného Charakteru, zůstali velmi zklamaní. „Je mi to líto, zkusil jsem všechno, ale pokaždé, když jsem zasel svár, Láska ho přemohla“.
V tom okamžiku se velmi snaživě nabídla Ctižádost, která řekla: „Jelikož Špatný Charakter ztroskotal, půjdu já. Odlákám pozornost Lásky k touze po bohatství a moci, a tím ji zničím“. A tak začala Ctižádost útočit na svou oběť, která odrazila každou touhu po moci a bohatství, a tak znovu zvítězila.
Nenávist rozzuřená kvůli ztroskotání Ctižádosti, vyslala Žárlivosti, které posměvačně a zvráceně vymýšlely celou řadu lstí, aby zmátly Lásku a zranily jí nepodloženými pochybnostmi a podezíravostí. Láska se jim však znovu odvážně postavila.
Rok za rokem pokračovala Nenávist ve svém boji a posílala své nejzvrhlejší kamarády, jako jsou nezájem, sobectví, lhostejnost, chudoba, nemoci a mnoho dalších, ale všichni ztroskotali, protože pokaždé, když už Láska umdlévala, znovu nabyla síly a nad vším zvítězila.
Nenávist v přesvědčení, že Láska je nepřemožitelná, prohlásila: „Už nelze nic udělat, protože Láska snesla všechno. Přestože jsme útočili mnoho let, nedokázali jsme nad ní zvítězit“.
Z čista jasna se v rohu místnosti zvedl jeden z málo známých citů celý v černém a s obrovským kloboukem, který mu zakrýval tvář. Vypadal bezútěšně stejně jako Smrt. „Já zabiji Lásku“, řekl jistě. Všichni se ptali, kdo je ten, kdo chce sám udělat to, co nikdo nedokázal. Nenávist řekla: „Jdi a učiň to!“
Uplynula krátká doba, když Nenávist znovu svolala všechny zlé city, aby jim sdělila, že po dlouhém čekání je Láska konečně mrtvá.
Všichni byli šťastní, ale zároveň překvapení. A tehdy promluvil cit s černým kloboukem: „Odevzdávám vám Lásku zcela mrtvou a zničenou“, a bez dalších slov se chtěl vzdálit. „Počkej“, řekla Nenávist, „v tak krátké době jsi ji úplně vymýtil. Kdo jsi?“ Cit zvedl poprvé svou hroznou tvář a řekl: „Jsem Rutina“.

Read more...

Blogger

Gloria

Datum

11.01.2010